Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kompot

Kompot truskawkowy

Składniki: 1 kg truskawek 20 dag cukru ½ l wody Sposób wykonania: Wodę z dodatkiem cukru doprowadzić do wrzenia. W między czasie oczyścić truskawki, po czym wrzucić je na wrzątek. Ponownie zagotować po czym przełożyć do słoików. Pasteryzować około 15 minut.

Pianka z brzoskwiniami

Składniki: 8 suszonych brzoskwiń 8 moreli z kompotu 5 surowych białek ¾ szkl. cukru pudru łyżka cukru pudru do posypania ½ szkl. deserowego białego wina masło Sposób wykonania: Suszone brzoskwinie zalać winem po czym dolać tyle wody aby owoce były przykryte. Gotować do miękkości moreli po czym przetrzeć je przez sito. Następnie białka z dodatkiem…

Deser piankowy z morelami

Składniki: 8 suszonych moreli 8 moreli z kompotu 5 surowych białek ¾ szkl. cukru pudru łyżka cukru pudru do posypania ½ szkl. deserowego białego wina masło Sposób wykonania: Suszone morele zalać winem po czym dolać tyle wody aby owoce były przykryte. Gotować do miękkości moreli po czym przetrzeć je przez sito. Następnie białka z dodatkiem…

Kompot z jabłek

Składniki: 1,5 kg jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kawałek cynamonu 12 goździków Sposób wykonania: Jabłek nie obierać tylko dobrze umyć, po czym pokroić je w plastry, które włożyć do garnka i zalać 2,5 l wody. Wrzucić jeszcze goździki oraz cynamon i gotować. Gdy woda zacznie wrzeć wymieszać jabłka i przykryć je pokrywką. Gotować jeszcze…