Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: jeżyny

Babka z jeżynami

Składniki: 0,5 l malin 2 ½ szkl. mąki pszennej ¾ szkl. mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku o pieczenia tłuszcz do formy tarta bułka do formy 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki słodkiej śmietanki Sposób wykonania: Masło utrzeć razem z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po…

Mus jeżynowy Kamila

Składniki: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 250 g mascarpone 200 ml śmietanki kremowej Sposób wykonania: Jeżyny z dodatkiem cukru zmiksować na gładki mus. Następnie dodać serek mascarpone i całość dokładnie wymieszać. Na sam koniec śmietankę ubić na sztywno i dodać do jeżyn, delikatnie połączyć. Przełożyć mus do pucharków i wierzch udekorować owocami.

Deser z leśnych jeżyn z sokiem malinowym

Składniki: 2 szkl. leśnych jeżyn 1 szkl. soku malinowego ½ szkl. cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ½ szkl. czerwonego deserowego wina cukier puder Sposób wykonania: Jeżyny przetrzeć przez sito po czym kilkakrotnie przelać je wrzątkiem, wówczas dodać do nich sok malinowy i doprowadzić do wrzenia. Wówczas nie przerywając mieszania dodawać mąkę wymieszaną z ½ szkl.…

Mus z leśnych jeżyn

Składniki: 1 szkl. śmietanki kremowej zagęstnik do śmietanki 2 łyżki cukru 1, 5 l jeżyn leśnych 2 łyżki miodu wiórki czekoladowe Sposób wykonania: Śmietanę ubić z dodatkiem zagęstnika oraz cukru. Następie pozostały cukier dodać do jeżyn razem z miodem i dokładnie zmiksować. W wysokim pucharku układać warstwami na przemian śmietanę oraz mus jeżynowy. Na samej…