Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: galareta

Galareta z drobiu

Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 1.5 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • włoszczyzna jak do rosołu
  • 1 listek laurowy
  • sól, ostra papryka, ziarenka pieprzu czarnego
  • 2-3 białka
  • 6-8 łyżeczek żelatyny
  • 1-2 jajka na twardo
  • zielony groszek

Schab w pomidorowej galarecie

Składniki: 80 dkg pieczonego schabu ½ szklanki soku pomidorowego ½ łyżeczki sosu tabasco 2 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki konserwowego zielonego groszku 15 dkg żelatyny sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Jajka i mięso pokroić w plastry. Żelatynę zalać zimną wodą aby napęczniała. Sok pomidorowy przyprawić tabasco, solą i z umiarem pieprzem, wymieszać. W małych foremkach…

Peklowana golonka w galarecie

Składniki: 1 duża golonka jarzyny i warzywa 4 ząbki czosnku sól, pieprz Zaprawa peklująca Składniki: 1 l wody 1i1/2 łyżeczki soli peklującej 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 2 łyżeczka ziaren kolendry 2 liście laurowe  6 ziaren ziela angielskiego Sposób przyrządzania Przyrządzanie zaprawy: Wszystkie przyprawy utłuc grubo w moździerzu. Wodę zagotować i wsypać wszystkie składniki oprócz…

Golonka w galarecie

Składniki: 1 golonka świeża średniej wielkości (około 800 gram), 1 golonka wędzona średniej wielkości (około 700 gram), średnia cebula, liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, sól, Sposób przyrządzenia: Golonki dobrze wymyć, włożyć do odpowiedniej wielkości naczynia, zalać wrzącą wodą i gotować na małym ogniu do miękkości dodając cebulę i…

Sztuka mięsa w galarecie

Składniki:

  • 60 dag wołowiny bez kości(zrazowa, pręga),
  • 40 dag włoszczyzny z kapustą włoską,
  • cebula,
  • jajko ugotowane na twardo,
  • pomidor,
  • natka pietruszki,
  • śliwki z octu do dekoracji,
  • 1 dag koncentratu pomidorowego,
  • 1 białko
  • 1,5 dag żelatyny,
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy