Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: dodatek do potraw

Aromatyczna przyprawa kreolska

Składniki: 2 łyżki startej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki granulowanej cebuli 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka zmielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka pieprzu Sposób wykonania: Wszystkie składniki wrzucić do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Przyprawę można przechowywać do 3 miesięcy w temperaturze pokojowej.

Pikantna przyprawa do nacierania

Składniki: 2 łyżki chili w proszku 1 ½ łyżeczki mieszanki różnych przypraw ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki pieprzu szczypta zmielonych goździków szczypta granulowanego czosnku 1 łyżka aromatyzowanej soli 1 łyżka granulowanej cebuli Sposób wykonania: Wszystkie podanie składniki wsypać do miseczki i wymieszać ze sobą. Przyprawę przechowywać w temperaturze pokojowej.  

Masa pistacjowa do ciast

Składniki: 1/3 szkl. zmielonych słodkich migdałów 1/3 szkl. zmielonych pistacji ¼ szkl. drobno zmielonego cukru 3-4 krople olejku pomarańczowego szczypta cukru waniliowego 3-4 białka Sposób wykonania: Cukier utrzeć z dodatkiem pistacji i migdałów po czym dodać cukier waniliowy oraz olej pomarańczowy. Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć.

Masa migdałowa do ciast

Składniki: 600 g słodkich migdałów 100 g gorzkich migdałów 2 szkl. zmielonego cukru 7 białek Sposób wykonania: Migdały utłuc po czym wymieszać je z białkami i cukrem. Powstałą masę doprowadzić do wrzenia na małym ogniu nie przerywając mieszania. Następnie masę rozłożyć w brytfannie wyłożonym papierem pergaminowym i podsuszyć w rozgrzanym piekarniku.