Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ziemniaczana z jabłkiem

Składniki:

  • 6  ziemniaków
  • 2 jabłka
  • 2 szklanki rosołu drobiowego 
  • szklanka groszku konserwowego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

    Sposób przyrządzenia;
    Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Ugotować w bulionie drobiowym około20 minut. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ósemki, przełożyć z groszkiem do garnka z ziemniakami i wszystko zmiksować. Wszystko doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać sok z cytryny do smaku. Zupę wylać na talerze i dodać śmietanę i posypać szczypiorkiem. Podawać z białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *