Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z kurek Karoliny

Nie wiesz jaką zupę przygotować dziś na obiad? Przyrządź pyszną zupe z kurek. Do jej wykonania oprócz grzybów potrzebujesz: cebuli, masła, bulionu i śmietany. 
 

Składniki:

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 l bulionu 
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Lekko przesmażyć po czym dodać oczyszczone kurki.
    Większe przekroić na mniejsze kawałki, małe można pozostawić w całości.
    Trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Zalać całość bulionem i gotować do miękkości ziemniaków.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki krem.
    Zaprawić go żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.
    Ponownie postawić na ogniu i zagotować.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *