Nie wiesz jaką zupę przygotować dziś na obiad? Przyrządź pyszną zupe z kurek. Do jej wykonania oprócz grzybów potrzebujesz: cebuli, masła, bulionu i śmietany.
Składniki:
- 250 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 l bulionu
- 150 ml śmietany 18%
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Lekko przesmażyć po czym dodać oczyszczone kurki.Większe przekroić na mniejsze kawałki, małe można pozostawić w całości.Trzymać na ogniu około 5 minut.Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.Zalać całość bulionem i gotować do miękkości ziemniaków.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zmiksować na gładki krem.Zaprawić go żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.Ponownie postawić na ogniu i zagotować.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4