Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szpinakowa Krysi zaciągana jajkiem

Składniki:

 

  • 30 dkg mrożonego szpinaku
  • 10 dkg makaronu
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • pieprz, sól do smaku
  • zielenina do dekoracji


Sposób przyrządzenia:
Szpinak jeśli nie był rozdrobniony po rozmrożeniu drobno posiekać. W rondlu zalać szpinak bulionem drobiowym lub wodą o objętości 1 litra, gotować kilka minut, przyprawić. Do wrzącej zupy dodać makaron i gotować aż zmięknie. Jajko wybić do miseczki, zmiksować, powoli wlewać gorącą zupę mieszając. Rozprowadzone jajko dodać do rondla z zupą, wymieszać, dodać mleko, zieleninę, wymieszać i podawać. Jeśli ktoś lubi może zaostrzyć smak tartym serem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *