Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa cytrynowa z ryżem Iwony

Składniki:

  • 1 rosołowa porcja z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por / biała część/
  • kawałek selera
  • 2 jajka
  • 5 dkg ryżu
  • 2 żółtka
  • 2 cytryny
  • sól
  • natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umytą, obraną, pokrojoną w kostkę  włoszczyznę, szczyptę soli i gotować , aż wywar będzie aromatyczny, przecedzić, dodać  opłukany ryż, gotować na małym ogniu, około 25 minut, doprawić do smaku solą. Jajka ubić z żółtkami, pod koniec wlać powoli sok z cytryny, kilka łyżek gorącego wywaru. Masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem do wywaru, ciągle mieszając. Podgrzewać jeszcze przez moment, nie dopuścić do zagotowania. Podawać z pokrojonym w paski kurczakiem i posiekaną  zieloną  natką  pietruszki.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *