Zupa cytrynowa z ryżem Iwony
Zupa cytrynowa z ryżem Iwony4.66 out of 5 based on 107 voters.
Składniki:
- 1 rosołowa porcja z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 por / biała część/
- kawałek selera
- 2 jajka
- 5 dkg ryżu
- 2 żółtka
- 2 cytryny
- sól
- natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać umytą, obraną, pokrojoną w kostkę włoszczyznę, szczyptę soli i gotować , aż wywar będzie aromatyczny, przecedzić, dodać opłukany ryż, gotować na małym ogniu, około 25 minut, doprawić do smaku solą. Jajka ubić z żółtkami, pod koniec wlać powoli sok z cytryny, kilka łyżek gorącego wywaru. Masę jajeczną wlewać cienkim strumieniem do wywaru, ciągle mieszając. Podgrzewać jeszcze przez moment, nie dopuścić do zagotowania. Podawać z pokrojonym w paski kurczakiem i posiekaną zieloną natką pietruszki.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: czwartek, 26, styczeń 2012 17:14
- Iwona Podgórna
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa