Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany ryż konfiturą z wiśni

Składniki:

  • 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z masłem, cukrem i szczypta soli
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka skórki startej z cytryny
  • sok z cytryny
  • konfitura z wiśni
  • masło do formy

    Sposób wykonania:

    Do ugotowanego ryżu dodać śmietanę, sok i skórkę z cytryny.
    Całość dokładnie zmiksować po czym przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem.
    Polać wierzch roztopionym masłem i wstawić do piekarnika do 160 stopni i zapiekać aż wierzch się zrumieni.
    Po tym czasie ryż przełożyć do salaterki robiąc na środku wgłębienie.
    Do środka włożyć konfiturę z wiśni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *