Zapiekany kalafior Kornelii
Zapiekany kalafior Kornelii2.00 out of 5 based on 1 voters.
Gorąco polecamy sprawdzony przepis na pyszny zapiekany kalafior. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, mleka, parmezanu i bułki tartej.
Składniki:
- 1 duży kalafior
- 50 g masła
- 35 g mąki pszennej
- 375 ml gorącego mleka
- 80 g parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- sól

Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie umyć po czym podzielić go na pojedyncze różyczki.Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.Gotować około 20 minut do miękkości kalafiora.W między czasie do rondelka wrzucić masło.Gdy się rozgrzeje oprószyć go mąką, przesmażyć.Cały czas mieszając wlewać stopniowo małymi partiami mleko.Trzymać jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać starty ser.Natomiast kalafior odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.Posypać go bułką tartą po czym zalać go sosem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 15 minut.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: poniedziałek, 29, luty 2016 06:48
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak