Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior Kornelii

Gorąco polecamy sprawdzony przepis na pyszny zapiekany kalafior. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, mleka, parmezanu i bułki tartej.  
 

Składniki:

  • 1 duży kalafior
  • 50 g masła
  • 35 g mąki pszennej
  • 375 ml gorącego mleka
  • 80 g parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól 

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie umyć po czym podzielić go na pojedyncze różyczki.
    Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.
    Gotować około 20 minut do miękkości kalafiora.
    W między czasie do rondelka wrzucić masło.
    Gdy się rozgrzeje oprószyć go mąką, przesmażyć.
    Cały czas mieszając wlewać stopniowo małymi partiami mleko.
    Trzymać jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać starty ser. 
    Natomiast kalafior odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    Posypać go bułką tartą po czym zalać go sosem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do  200 stopni i zapiekać około 15 minut.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *