Zapiekany kalafior Kingi
Zapiekany kalafior Kingi0 out of 5 based on 0 voters.
Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników potraw z warzyw. Wypróbuj nasze przepisy. Zapiekany kalafior Kingi. Lista zakupów: kalafior, żółty ser, masło, mleko i przyprawy.
Składniki:
- 1 kalafior
- 100 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szkl mleka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze różyczki.Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.Gotować na półtwardo.W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę.Mieszając rozprowadzić ją mlekiem.Wówczas dodać jeszcze stary żółty ser.Trzymać chwilę na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.Natomiast gotowy kalafior przełożyć do naczynia do zapiekania.Zalać go serowym sosem.Na koniec oprószyć jeszcze całość pieprzem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać około 10-15 minut.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kalafior
- Opublikowano: poniedziałek, 04, maj 2015 03:32
- Monia
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak