Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany kalafior Kingi

Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników potraw z warzyw. Wypróbuj nasze przepisy. Zapiekany kalafior Kingi. Lista zakupów: kalafior, żółty ser, masło, mleko i przyprawy. 
 

Składniki:

  • 1 kalafior 
  • 100 g tartego żółtego sera 
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szkl mleka 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze różyczki.
    Wrzucić je do garnka i zalać osoloną wodą.
    Gotować na półtwardo.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę.
    Mieszając rozprowadzić ją mlekiem.
    Wówczas dodać jeszcze stary żółty  ser.
    Trzymać chwilę na małym ogniu, aż całość zgęstnieje.
    Natomiast gotowy kalafior przełożyć do naczynia do zapiekania.
    Zalać go serowym sosem.
    Na koniec oprószyć jeszcze całość pieprzem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200  stopni i zapiekać około 10-15 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *