Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z dyni z szynką

Składniki:

  • 3 szkl obranej dyni pokrojonej w plastry
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta zmielonego ziela angielskiego
  • 1 szkl bulionu z kury
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 20 dag szynki
  • 30 dag mrożonej kukurydzy
  • prażone pestki dyni

Sposób wykonania:
 Dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Oprószyć ją solą, pieprzem, cynamonem oraz zielem angielskim.
Całość zalać bulionem i skropić oliwą.
Na wierzchu rozłożyć plasterki cebuli.
A na warstwie cebuli wymieszać szynkę pokrojoną w kostkę wymieszaną z kukurydzą..
Wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Przed podaniem posypać prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *