Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii4.68 out of 5 based on 311 voters.
Składniki:
• ryż (ok.1 torebka),
• 20dag mięsa mielonego,
• ser żółty w plasterkach,
• 1 pomidor,
• przyprawy,
• ew. 1 jajko.
• No i oczywiście cukinia.
Wykonanie:
Cukinię przeciąć wzdłuż na dwie połówki i wyczyścić z pestek. Lekko oprószyć solą i odstawić na ok. pół godz. Ugotować ryż, wymieszać z mięsem podobnie jak na farsz do gołąbków (przyprawić do smaku, można dodać jajko). Do "łódek" z cukinii wyłożyć farsz, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Dobrze jest przykryć całość folią aluminiową. Kiedy cukinia zacznie mięknąć ułożyć na nią plastry żółtego sera i plastry pomidora. Zapiec z serem. Można podawać z sosem pomidorowym.
Inna wersja: cukinię pokroić w plastry, wyjąć pestki i oprószone solą położyć na blasze. W kółka włożyć ryż z mięsem, polać to odrobiną rozmieszanego jajka i zapiekać. Na koniec położyć plaster pomidora i przykryć żółtym serem.
Obie wersje robiłam też w wersji bezmięsnej, wtedy do ryżu można dodać np. gotowana marchewkę, groszek czy inne warzywo wg uznania
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Agnieszka
- Szczegóły
- Kategoria: Cukinia
- Opublikowano: sobota, 26, marzec 2005 00:00
- Agniszka
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak