Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z cukinii

Składniki:


• ryż (ok.1 torebka),
• 20dag mięsa mielonego,
• ser żółty w plasterkach,
• 1 pomidor,
• przyprawy,
• ew. 1 jajko.
• No i oczywiście cukinia.

Wykonanie:
Cukinię przeciąć wzdłuż na dwie połówki i wyczyścić z pestek. Lekko oprószyć solą i odstawić na ok. pół godz. Ugotować ryż, wymieszać z mięsem podobnie jak na farsz do gołąbków (przyprawić do smaku, można dodać jajko). Do "łódek" z cukinii wyłożyć farsz, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Dobrze jest przykryć całość folią aluminiową. Kiedy cukinia zacznie mięknąć ułożyć na nią plastry żółtego sera i plastry pomidora. Zapiec z serem. Można podawać z sosem pomidorowym.

Inna wersja: cukinię pokroić w plastry, wyjąć pestki i oprószone solą położyć na blasze. W kółka włożyć ryż z mięsem, polać to odrobiną rozmieszanego jajka i zapiekać. Na koniec położyć plaster pomidora i przykryć żółtym serem.
Obie wersje robiłam też w wersji bezmięsnej, wtedy do ryżu można dodać np. gotowana marchewkę, groszek czy inne warzywo wg uznania

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Agnieszka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *