Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z bułek i marmolady z mirabelek

Składniki:

  • 6 czerstwych bułek
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl. białego deserowego wina
  • 2 marmolada z mirabelek
  • ¾ szkl. cukru
  • masło do formy

    Sposób wykonania:

    Skórki z bułek usunąć a miąższ pokroić w kostkę, którą polać roztopionym masłem i posypać cukrem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż się zarumienią.
    Wówczas układać kostki bułki na przemian z marmolada jabłkowa w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
    Każdą warstwę skropić również winem.
    Ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika do 160 stopni i zapiekać około 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *