Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z brokułów

Składniki:


  • 50 dag mrożonych brokułów
  • 30 dag jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki
  • 5 jaj
  • 20 dag żółtego sera
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól, pieprz biały,
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Mrożone brokuły ugotować w małej ilości osolonej wody ok. 5 minut. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie. Nastepnie odcedzić. Jajka rozkłócić z jogurtem i drobno startym żółtym serem. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałą muszatołową. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Płaskie naczynie zaroodporne wysmarować masłem i obficie posypać ziarnami sezamu.Brokuły rozłożyć równomiernie w naczyniu i zalać masą jajeczno- serową. Na wierzchu ułozyc wiórki z masła pozostałego po natłuszczaniu formy. Zapiekać przez 20 minut, aż masa jajeczno-serowa zetnie się i nabierze złocistego koloru. Taka zapiekanka świetnie smakuje z ziemniakami i mięsem. Zamiast brokułów można użyć także innych warzyw.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *