Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekane pory z boczkiem

Składniki:

  • 2 pory
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • kilka plasterków boczku
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz

Sposób wykonania:
Doprowadzić do wrzenia wodę z dodatkiem kostki bulionowej i cukru.
W między czasie pory dokładnie oczyścić i pokroić na 15 cm kawałki.
Wrzucić do wywaru i gotować do miękkości.
Wówczas je odcedzić i odstawić aby lekko ostygły.
Następnie każdy kawałek owinąć plasterkiem wędzonego boczku posmarowanego musztardą.
Spiąć wykałaczką i ułożyć na blasze.
Posmarować je jeszcze oliwą z oliwek wymieszaną z ziołami prowansalskimi oraz pieprzem.
Wstawić o rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *