Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśniowy chłodnik Matyldy

Nastały upały, a w raz z nimi różne wariacie na temat chłodników. Dziś podajemy przepis na chłodnik z wiśniami w roli głównej. Do jego wykonania potrzebujesz: wiśni, kefiru, cynamonu i goździków. 
 

Składniki:

  • 500 g wiśni
  • 400 ml kefiru
  • 150 ml wody
  • 4 łyżeczek cukru 
  • ½ łyżeczki cynamonu 
  • 2 goździki

Sposób wykonania:

  1. Wiśnie dokładnie umyć, oderwać szypułki i usunąć pestki.
    Kilka wiśni odłożyć do dekoracji. 
    Resztę wrzucić je do garnka i zalać wodą. 
    Dodać jeszcze cukier, cynamon i goździki.
    Całość zagotować i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Zdjąć powstałą szumowinę. 
    Po tym czasie zdjąć garnek i odstawić do ostygnięcia.
    Wówczas wlać kefir i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Wstawić go do lodówki i dobrze schłodzić.
    Tuż przed podaniem udekorować wcześniej odłożonymi wiśniami. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *