Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśnie zapieczone pod słodką kołderką

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych, dorodnych wiśni
  • 30 dkg cukru pudru
  • 2 biała jaj
  • 2 szklanki wody

    Sposób przyrządzenia:
    W odpowiednio dużym rondlu doprowadzić wodę do wrzenia, dodać 20 dkg cukru, gotować aż się rozpuści, a syrop zredukuje swoją objętość o połowę. Z umytych i osuszonych wiśni usunąć pestki, owoce dodać do syropu chwilę jeszcze gotować. W międzyczasie ubić „na sztywno” białka jaj, dodać 5 dkg cukru, delikatnie wymieszać. Wiśnie wraz z syropem przełożyć do żaroodpornych pucharków, na nich ułożyć kołderkę z bitej piany, posypać resztą cukru i zapiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż powierzchnia piany lekko zacznie się rumienić. Podawać na gorąco, ale i chłodne są znakomite.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *