Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijne pierogi z grzybami i kapustą Izy

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pysznych pierogów z grzybami i kapustą. Aby je wykonać potrzebujesz jeszcze: mąki, jajek, cebuli i przypraw. 
 

Składniki:

  • ½  kg mąki pszennej
  • 1 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • ½  kg grzybów leśnych suszonych 
  • 35 dag kapusty kiszonej
  • 3 cebule
  • 1/4 kostki masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia kapustę obrać z zewnętrznych zdrewniałych liści.
    Następnie ją poszatkować i obgotować lekko w osolonej wodzie.
    Gotową odcedzić.
    W między czasie grzyby również obgotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
    Gotowe wyjąć i posiekać po czym przełożyć do kapusty.
    Cebulę obrać i posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się zeszklić dodać grzyby z kapustą.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
    Natomiast mąkę przesiać na stolnice z dodatkiem szczyty soli.
    Zrobić kopczyk i wbić  w niego jajko.
    Dodając po odrobinie gorącej wody zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
    Gotowe rozwałkować po czym wykroić  z niego np. szklanką kółka.
    Na każdym rozłożyć farsz.
    Złożyć na pół i zlepić brzegi.
    Tak przygotowane pierogi wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 10 minu od momentu aż wypłyną na powierzchnię.
     

Liczba porcji: 11

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *