Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocna babka Magdy

Jeśli mamy już przygotowane jajka to nie może zabraknąć Wielkanocnej babki. Aby wykonać babkę przepisu Magdy potrzebujesz: mąki, jajek, wiórek kokosowych i ekstraktu z wanilii. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl wiórków kokosowych
  • 1 ¼ szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl mleka 

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbić do miski.
    Dodać do nich cukier, olej oraz ekstrakt z wanilii.
    Całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas wsypać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz wiórkami kokosowymi.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wlać połowę mleka.
    Następnie wsypać pozostałą mąkę a na koniec resztę mleka.
    Całość mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Wówczas przelać  go do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec 1,5 godziny.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *