Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wegetariański szaszłyk z grilla

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 małe cukinie
  • 10 grzybów leśnych lub pieczarek
  • 20 dkg miąższu dyni
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • oliwa
  • sól, pieprz, granulowany czosnek


Sposób przyrządzenia:

Paprykę oczyścić, usunąć nasiona. Grzybom odciąć trzony, cukinie pokroić w plastry, dynie podobnie. Wszystkim składnikom szaszłyku starajmy się nadać podobne wymiary i grubość. Tak przygotowane składniki zrosić oliwą, dodać zioła i przyprawy, wymieszać, odstawić na 1 godzinę. Jeśli używamy drewnianych szpadek do szaszłyków namoczyć je przez kilka godzin w wodzie. Na szpadki nabijać naprzemiennie składniki szaszłyku, ułożyć na aluminiowej tacce do grillowania i grillować na średnio nagrzanym grillu aż zmiękną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *