Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warstwowa zapiekanka z porów i szynki

 

Składniki:

  • 75 dag porów
  • 40 dag szynki
  • tłuszcz
  • 4  jaja
  • 125 ml mleka
  • 8 dag startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania:
Pory przekroić wzdłuż na pół i pokroić w cienkie plasterki po czym blanszować ok. 3 minut w osolonej wodzie, wówczas przelać zimną wodą.
W między czasie szynkę pokroić w cienkie plastry.
Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układać warstwami pory, przeplatając ja szynką.
Zalać całość jajkami roztrzepanymi z mlekiem, doprawianym solą oraz pieprzem.
Na sam koniec posypać startym serem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *