Węgorz w sosie koperkowym

144
com_content.article
(Oddano 333 głosów z średnią 4.42 z 5)
Węgorz w sosie koperkowym4.42 out of 5 based on 333 voters.


Węgorza dokładnie oczyścić ze śluzu i wypatroszyć... NIE ŚCIĄGAĆ SKÓRY!!! Moim zdaniem, podczas smażenia obranego ze skóry węgorza, wytapia się cały, tak charakterystyczny dla niego smak. A więc, tak sprawionego i nie obranego ze skóry węgorza kroimy na kawałki ok. 5 cm. długości. Panierujemy lekko w mące i smażymy na maśle. Dalej przyrządzamy sos koperkowy. Niekoniecznie musi to być sos zgodny z recepturą podaną w książkach kucharskich. Ja rozpuszczam kostkę bulionową w małej ilości wody, dodaję do tego ok. 0,4 - 0,5 l. śmietany i wrzucam 2 pęczki posiekanego koperku. Usmażone wcześniej kawałki węgorza wkładam do tego sosu, chwilę razem podgrzewam i... palce lizać. Polecam gorąco - kto spróbuje pierwszy raz będzie żałował, że do tej pory tego nie jadł.

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta

Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi