Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Uszka do barszczu Karoliny

Jeśli jest barszcz to muszą być i uszka. Podajemy dziś prosty przepis na ich wykonanie. Lista zakupów: suszone grzyby, mąka, jajko i cebula. 
 

Składniki:

  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • ½  kg mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • wrzątek ile mąka zabierze
  • łyżka oleju

Sposób wykonania:

  1. Grzyby przełożyć do rondelka, zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia obgotować je w tej samej wodzie w której się moczyły.
    W między czasie obraną cebulę posiekać i przesmażyć na rozgrzanym oleju.
    Obgotowane grzyby odcedzić i przemielić przez maszynkę po czym wymieszać razem z cebulą.
    Dodać jeszcze namoczoną i odciśniętą z nadmiaru wody bułkę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Natomiast na stolnice przesiać mąkę.
    Wbić do niej jajko i dodając po odrobinie wody zagniatać ciasto.
    Gotowe ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraciki.
    Na każdym rozłożyć po odrobinie farszu.
    Złożyć kwadraciki na pół, po czym zlepić ze sobą końce.
    Gotowe uszka wrzucić na wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnie.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *