Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tuńczyk z rusztu Basi

Baza najlepszych przepisów na ryby. Tuńczyk z rusztu Basi. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: tuńczyka, oliwy z oliwek soku z cytryny, czosnku i cebuli.
 

Składniki:

  • 5 steków z tuńczyka
  • 1/3 szkl oliwy z oliwy
  • 1/3 szkl soku z cytryny
  • ¼ szkl liści kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Steki z tuńczyka delikatnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie do miski wlać sok z cytryny i oliwę z oliwek.
    Dodać do niej kolendrę.
    Szalotkę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do reszty składników.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć steki.
    Odstawić je na około 2 godziny.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować po kilka minut z każdej ze stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *