Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta z rabarbarem Marioli

Znakomite ciasta warte spróbowania. Tym razem przepis na tatrę z rabarbarem Marioli. Do jej wykonania potrzebujesz: mąki, rabarbaru, jajek, masła. 
 

Składniki:

  • 4 laski rabarbaru
  • 110 g mąki tortowej
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 40 g roztopionego masła
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
 

Sposób wykonania:

  1. Jajka wbić do miski.
    Dodać do nich cukier i razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masło oraz mleko wymieszane z jogurtem.
    Gdy składniki zaczną się łączyć wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i pieczenia, wiórkami kokosowymi i sodą oczyszczoną.
    Całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
    Wówczas przelać je do formy.
    Na wierzchu ułożyć rabarbar pokrojony na małe kawałki.
    Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 55 minut.
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *