Tarta z jagodami
Tarta z jagodami 0 out of 5 based on 0 voters.
Poszukujesz nowych przepisów na tarty? Idealnie trafiłeś. Tarta z jagodami . Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mąki, masła, żółtka, cukru pudru oraz oczywiście jagód.
Składniki:
- 450 g świeżych jagód
- 175 g mąki
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- 130 g masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 35 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 60 g cukru pudru do posypania
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
-
Mąkę posiekać razem z masłem.Wówczas dodać żółtko oraz mleko.Dodać jeszcze sól oraz cukier puder.Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę i owinąć ją w folię spożywczą.Wstawić na 30 minut do lodówki, aby odpoczęło.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.Lekko rozwałkować i wylepić nim formę do tarty (średnica 23 cm).Tak przygotowane ciasto ponakłuwać jeszcze widelcem.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni i piec około 10 minut.Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.Ułożyć na nim jagody, które posypać cukrem pudrem.Wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec kolejne 30 minut.
Liczba porcji: 11
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta kruche
- Opublikowano: poniedziałek, 24, listopad 2014 08:56
- Monia
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy