Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słone paluszki z kminkiem

Składniki:

  • 1 kg maki
  • 5 dag drożdży
  • 3 żółtka
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • kminek
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę i tłuszcz posiekać, dodać żółtka, drożdże oraz  sól.
    Całość dokładnie wyrobią i odstawić do wyrośnięcia.
    Następnie odrywać po kawałku i formować małe i cienkie wałeczki.
    Przełożyć je na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypanej mąką.
    Posmarować je jeszcze roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec na złoto.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Kornelię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *