Szybkie kruche z morelami
Szybkie kruche z morelami 4.65 out of 5 based on 127 voters.
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- ¾ szkl. cukru pudru
- ¾ kostki masła
- 5 jajek
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki esencji arakowej
- 2 szkl. morele odsączonych z cukrowej zalewy
- tłuszcz do formy
- bułka tarta do formy
Sposób wykonania:
-
Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka a potem mąkę i proszek do pieczenia.
Doprawić do smaku esencją arakową.
Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować.
Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
Na wierzchu ułożyć morele , jedna obok drugiej.Na nich rozłożyć keksy z białek ubitych na sztywną pianę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta kruche
- Opublikowano: środa, 06, kwiecień 2011 08:10
- Karina Radłowska
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy