Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwkowiec

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • ¾ kostki masła
  • 5 żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki esencji arakowej
  • 2 szkl. śliwek odsączonych z cukrowej zalewy
  • tłuszcz do formy
  • bułka tarta do formy

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć razem z cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka a potem mąkę i proszek do pieczenia.
    Doprawić do smaku esencją arakową.
    Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować.
    Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Na wierzchu ułożyć śliwki, jedna obok drugiej.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *