Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z indyka Iwony

Poszukujesz nowych przepisów na indyka? Idealnie trafiłeś. Szaszłyki z indyka Iwony. Do przygotowania naszych szaszłyków potrzebujesz: piersi z indyka, miodu, czosnku, rozmarynu i listków laurowych. 
 

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku 
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • gałązka rozmarynu
  • 2 listki laurowe

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
    Gdy ocieknie z nadmiaru wody pokroić je na mniejsze kawałki.
    Do miodu natomiast dodać sok z cytryny.
    Wymieszać i wlać jeszcze sos sojowy oraz ocet winny.
    Ponownie wymieszać.
    Dodać jeszcze rozmaryn, listki laurowe oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Do marynaty włożyć mięso.
    Wstawić do lodówki pod przekryciem na co najmniej 2 godziny.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *