Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie

Tym razem proponujemy przepis na pyszne, soczyste szaszłyki wieprzowe w ziołowej marynacie. Lista zakupów: wieprzowina, oliwa, czosnek, tymianek i rozmaryn. 
 
Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej 
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego 
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • kilka listki świeżej szałwii 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w dużą kostkę.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny. 
    Dodać obrane ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
    Następnie wrzucić tymianek, rozmaryn i szałwię.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Odstawić na kilka godzin.
    Po tym czasie nabijać kawałki mięsa na patyczki od szaszłyków.
    Tak przygotowane szaszłyki kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *