Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki baranie Teresy

Poszukujesz sprawdzonego przepisu na pyszne szaszłyki? Wypróbuj przepis na szaszłyki baranie Teresy. Lista zakupów: baranina, czosnek, imbir i oliwa z oliwek. 
 

Składniki:

  • ½ kg baraniny 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki szałwii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na podłużne paski.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do miski.
    Dodać do niego imbir, rozmaryn, szałwię i majeranek.
    Zalać całość oliwą z oliwek i sosem sojowym.
    Dokładnie wymieszać i na koniec dodać jeszcze sól i pieprz do smaku.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki do szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *