Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyczki z piersi kurczaka i ananasa z puszki

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (duże)
  • 1 puszka ananasów (krążków)
  • przyprawa curry
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • bułka tarta
  • patyczki do szaszłyków


Sposób przyrządzenia:
Piersi umyć, osuszyć następnie pokroić w kawałki ok 2,5 cm (w zależności jakiej wielkości kto lubi)następnie przyprawić sporą ilością curry oraz odrobiną soli dla smaku (można również przyprawić przyprawą do kurczaka z Kamisa wedle uznania wówczas juz soli nie trzeba dodawać). Krążki ananasa wyciągnąć z puszki, pokroić na kawałki (zbliżone wielkościowo do tych z kurczaka) oraz przełożyć na sitko do ocieknięcia. Przyprawione kawałki mięsa nabijamy niezbyt ciasno (aby kurczak nie był zbyt ściśnięty bo wówczas się dłużej grilluje) naprzemiennie na patyczek, należy zwrócić uwagę aby kawałki kurczaka rozpoczynały i kończyły naszego szaszłyka, gdyż ananasy lubią z niego spadać. Całość smarujemy (najlepiej pędzelkiem) oliwą z oliwek a następnie obsypujemy szaszłyki bułką tartą (tak aby cały szaszłyk nią pokryć) Przygotowane w ten sposób szaszłyki układamy bezpośrednio na grill (niezbyt nisko bo bułka nam się spali), czas oczekiwania na gotowość do spożycia jest zależny od wielkości pokrojonego kurczaka. Szaszłyki Świetnie smakują z sosem tzazyki, keczupem oraz białym winem. Smacznego! (Zamiast kurczaka, można użyć indyka. Niewykorzystane kawałki ananasa można użyć do późniejszej oprawy dania lub przełożyć z powrotem do puszki)
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Truflak

1 comment for “Szaszłyczki z piersi kurczaka i ananasa z puszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *