Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka z budyniem

Ciasto:

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 20 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

    Krem:

  • 2 budynie
  • 2 szkl. mleka
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 5 jabłek

    Sposób wykonania:

    1. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu.
      W między czasie składniki podane na ciasto dokładnie wyrobić ze sobą aby powstało gładkie ciasto.
      ¼ ciasta włożyć do zamrażalki a pozostałą części wyłożyć na blachę.
      Jabłka pokroić na cząstki i ułożyć na cieście.
      Następnie do białek dodać cukier i całość ubić na sztywną pianę, wówczas dodać letni budyń i całość dokładnie zmiksować.
      Powstałą masę wylać na jabłka a na masę zetrzeć tarką ciasto odłożone do zamrażalnika.
      Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut.

       

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *