Szarlotka wiedeńska
Szarlotka wiedeńska 4.65 out of 5 based on 104 voters.
Składniki:
- 4 jabłka
- ½ szkl. cukru pudru
- ½ łyżeczki cynamon
- ½ szkl. mąki do jabłek
- 1 ½ szkl. mąki pszennej
- 1 ½ szkl. cukru pudru
- 5 jajek
- ½ kostki masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz roztopione masło.
Całość dokładnie wymieszać na koniec dodając białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstałe ciasto przełożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
Na nim rozłożyć ćwiartki jabłek obtoczonych w cukrze pudrze i cynamonie.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem
- Szczegóły
- Kategoria: Szarlotka
- Opublikowano: czwartek, 07, kwiecień 2011 12:32
- Wanda Błaszyk
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy