Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka wiedeńska

Składniki:

  • 4 jabłka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamon
  • ½ szkl. mąki do jabłek
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • 1 ½ szkl. cukru pudru
  • 5 jajek
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do formy

    Sposób wykonania:

    Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz roztopione masło.
    Całość dokładnie wymieszać na koniec dodając białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałe ciasto przełożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Na nim rozłożyć  ćwiartki jabłek obtoczonych w cukrze pudrze i cynamonie.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *