Szarlotka okruszkowa
Szarlotka okruszkowa 4.65 out of 5 based on 205 voters.
Składniki:
- 80 dag jabłek
- 2 szkl. herbatników
- 1 szkl. cukru
- 8 dag stopionego masła
- 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- szczypta cynamonu
- tłuszcz
- bułka tarta
-
Herbatniki rozkruszyć po czym wymieszać je z 5 łyżkami cukru.
1/3 powstałej mieszanki przesypać na no formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Skropić całość oskim z cytryny.
Następnie obrane jabłka pokroić w plasterki, do których dodać resztę cukru, cynamon oraz orzechy.
Wymieszać i połowę rozłożyć na herbatnikach.
Posypać ponownie 1/3 herbatników, które skropić masłem.
Ponownie ułożyć jabłka i na sama górę resztę herbatników.
Skropić całość masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
- Szczegóły
- Kategoria: Szarlotka
- Opublikowano: sobota, 13, listopad 2010 21:56
- Tomek Dubiński
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy