Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka z kapusty, koperku i papryki Dagmary

Pyszna, lekka surówka z kapusty, koperku i papryki. Idealna jako dodatek do wielu potraw. Reszta składników sałatki: oliwa z oliwek, sok z cytryny, natka pietruszki i przyprawy. 
 

Składniki:

  • ½ główki kapusty pekińskiej 
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Paprykę umyć po czym przekroić ją na połówki.
    Wydrążyć gniazdo nasienne po czym resztę pokroić w drobną kostkę. 
    Koperek opłukać pod bieżącą wodą i drobno posiekać.
    Z kapusty pekińskiej oderwać zewnętrzne zdrewniałe liście resztę poszatkować.
    Skropić sokiem z cytryny.
    Połączyć wszystkie składniki.
    Całość polać oliwą z oliwek.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Udekorować natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *