Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Strudel jabłkowy Ilony

Ciasto:

  • mąka 1/2 szklanki
  • olej 3 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • woda 1/2 szklanki
  • sól 1 szczypta

    Nadzienie:

  • jabłka 4 sztuki
  • suchary 4 sztuki
  • masło 1 łyżka

    Poza tym:

  • jajko 1 sztuka
  • cukier puder 1 łyżka
  • cynamon 1/4 łyżki

    Sposób przyrządzenia
    Z mąki pszennej, cukru, oleju, wody i soli należy zagnieść ciasto, a
    następnie je rozwałkować bardzo cienko na grubość 1- 2 mm. Na cieście
    należy położyć warstwę jabłek, które wcześniej zostały umyte, obrane i
    starte na grubej tarce jarzynowej. Jabłka należy posypać cukrem,
    cynamonem i zawinąć ciasto w rulon. Na wierzchu należy posmarować ciasto
    roztrzepanym jajkiem. Suchary należy pokruszyć i posypać na rozsmarowane
    jajko. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do
    momentu uzyskania złotego koloru.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *