Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Staropolska biała kiełbasa

 

Składniki:

 

  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • łyżka smalcu
  • 2 łyżki oliwmy
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Kiełbasę przełożyć do rondla, zalać ją wodą (tylko tyle aby ją przygrywała).
Dodać oliwę oraz smalec i podgrzewać na małym ogniu do momentu, az woda odparuje.
Wówczas kiełbasę obsmażyć na złoty kolor po czym przykryć ją plasterkami cebuli.
Skropić całość woda i oprószyć solą oraz pieprzem.
Dusić na małym ogniu, aż  cebula się zezłoci.
Na konie kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku po czym obłożyć ją podsmażoną cebulą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *