Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spaghetti z krewetkami Łukasza

Znakomity przepis dla miłośników owoców morza. Czyli przepis na spaghetti z krewetkami. Lista zakupów: makaron spaghetti, krewetki, suszone pomidory, cebula i czosnek. 
 

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • kilka suszonych pomidorów 
  • 20 mrożonych krewetek
  • 1 łyżka oliwy z oliwy 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron spaghetti ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie obraną cebule i czosnek drobno posiekać.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzaną oliwa z oliwek.
    Krótko przesmażyć  po czym dodać imbir, kurkumę i paprykę.
    Mieszając trzymać na ogniu około 2 minut.
    Po tym czasie wrzucić krewetki i trzymać na ogniu, aż zróżowieją.
    Wówczas dodać pomidory i jeszcze chwile trzymać na ogniu.
    Gotowy makaron odcedzić i przełożyć do krewetek.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *