Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Spagetti po sycylijsku

Składniki:

  • 40 dkg makaronu spaghetti
  • 10 dag tuńczyka w oliwie
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przyrządzenia:
Spaghetti ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Tuńczyka osączyć i rozdrobnić widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim czosnek. Dodać tuńczyka i pomidory. Smażyć na wolnym ogniu ok. 8 min. Dodać ugotowane spaghetti, dalej smażyć przez ok. 4 min. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki i startą skórką cytrynową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *