Sos bolognese Julii
Sos bolognese Julii0 out of 5 based on 0 voters.
Nie wiesz co przygotować na obiad? Ugotuj makaron a do niego przyrządź pyszny sos. Do jego wykonania potrzebujesz: mięsa mielonego, pomidorów z puszki, cebuli i czosnku.
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Obraną cebulkę drobno posiekać.Czosnek również obrać i przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.Gdy lekko się zeszklą wrzucić mięso.Razem przesmażyć po czym dodać pomidory.Trzymać chwilę na ogniu i dodać bazylię i oregano.Ponownie wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu, aż powstanie gesty sos.Doprawić go do smaku słodką oraz ostrą papryką, solą i pieprzem.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 29, styczeń 2018 19:39
- Monia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny