Wypróbuj przepis na soczyste żeberka przepisu Krysi. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ketchupu, miodu, czosnku i sosu sojowego.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 125 ml ketchupu
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/3 łyżeczki chili w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Dodać do niego oliwę z oliwek, ocet balsamiczny oraz musztardę.Całość wymieszać i dodać jeszcze miód oraz ketchup.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku chili, solą i pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Marynować około 2-3 godzin.Po ty, czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4