Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone krewetki

Fantastyczny przepis na smażone krewetki. Są bardzo chrupkie i aromatyczne. Do przygotowania naszych krewetek będziesz potrzebował: królewskich krewetek, czosnku, masła, soku z cytryny i białego wina. 
 

Składniki:

  • 350 g krewetek królewskich
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 80 ml białego wina
  • 1/4 cytryny
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Krewetki dokładnie oczyścić, jeśli zakupiliśmy te w pancerzykach.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. 
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę.
    Wówczas wrzucić na nią krewetki,
    Smażyć je około 3 minut.
    Po tym czasie dodać czosnek i razem chwilę smażyć.
    Następnie zalać całość białym winem.
    Trzymać na małym ogniu, aż wino odpruje.
    Dodać jeszcze łyżkę masła.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem skropić krewetki jeszcze sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *