Sernik na zimno 2
Składniki:
• 0.5 kg tłustego sera
• 25 dag masła
• 3 jajka
• 0.5 szklanki cukru
• 1 szklanka mleka
• 2 łyżeczki sproszkowanej żelatyny
Sposób przyrządzenia:
Cukier, masło, 2 żółtka i całe jajko utrzeć, dodawać po trochu zmielonego w maszynie sera. Ze szklanki mleka odlać trochę i zwilżyć nim żelatynę. Resztę mleka zagotować, wymieszać z namoczoną żelatyną aby się rozpuściła, ostudzić. Dodać do ucieranej masy serowej. Można dodać rodzynki, siekane orzechy, śliwki suszone, cukier waniliowy, trochę zapachu rumowego lub waniliowego. Na dno włożyć pokruszone herbatniki i dopiero masę serową. Zalać stygnącą galaretką i przybrać osączonymi z kompotu owocami. Wstawić przed spożyciem i podaniem do lodówki.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
- Szczegóły
- Kategoria: Sernik na zimno
- Opublikowano: wtorek, 22, marzec 2005 00:00
- Xawier
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy