Ser Neufchâtel A.O.C.
Ser Neufchâtel A.O.C.0 out of 5 based on 0 voters.
Pochodzenie: Normandia
Rodzina serów: Sery miękkie
Rodzaj mleka: mleko krowie
Smak: wyraźny pleśniowy zapach, w smaku dość ostry i słony
Zawartość tłuszczu: minimum 45%
Pora roku: od sierpnia do listopada
Opis:
Pochodzi z miasta Neufchâtel na północy Normandii. Prawdopodobnie początki jego produkcji sięgają roku 1035, kiedy Hugo I z Gournay, miasta w pobliżu Neufchâtel, podarował go opactwu Sigy. W przeciwieństwie do innych serów miękkich z porostem białej pleśni Neeufchatel ma konsystencję ziarnistą. Ser miękki, jedrny, gładki miąższ bez dziur. Skórka sera jest sucha, aksamitna i krucha, a twardy ale sprężysty miąższ ugina się pod naciskiem palca. Ser jest dostępny w różnych kształtach - kostek, kół, serc, bochenków, walców. Od 1977 roku ser ten jest chroniony przepisami AOC przed podróbkami.
- Szczegóły
- Kategoria: Sery
- Opublikowano: wtorek, 26, czerwiec 2007 13:31
- Redakcja